Black Powder Rebellion !





Er is al veel over geschreven, het nieuwe Black Powder supplement Rebellion bedoeld om de battles van de American War of Independency te spelen.

Jan Willem van der Pijl heeft al lovend over deze uitbreiding gesproken op zijn blog en ik kan dat alleen maar bevestigen.

Stephen Jones is er in geslaagd een zeer waardevolle aanvulling te schrijven.
Niet alleen omdat hij een in de belangstelling staande tijdsperiode behandelt maar vooral en bovenal door de manier waarop hij dat doet.
Ik kwam van de week een stukje tegen van Arlequín’s World

http://arlequinsworld.blogspot.it/…/wargaming-narratives.ht…

wat Jur de J gedeeld had op FaceBook.
Dat lezenswaardige stuk, deed mij beseffen hoe bijzonder Rebellion eigenlijk is.

Het stuk van Arlequin’s World begint met:
“Traditionally Wargaming has largely confined itself to representing the armies it uses as somewhat generic formations. There might be the standard distinction between infantry and cavalry, guard and line, or between missile troops and melee, but by and large our miniature formations are merely distinguished by numeric differences under the rules and by a different figure type and paint job. In those games where commanders are separated from the mass of their men, these too are generally distinguished by some form of limited value rating.”

Natuurlijk kun je Generaals en units een naam geven en in de kleuren maken van de oorspronkelijk unit met de juiste Banner of Schilden. Dat gebeurt heel veel.

Wat Stephen Jones in Rebellion doet gaat verder.
Het boek begint met een (uiteraard zeer kort en beperkt) overzicht van het verloop van deze onafhankelijkheids oorlog. Maar voor een absolute newby als ik zelf ben is het een eerste inzicht en een begin.
Deze inleiding wordt gevolgd door een omschrijving van de betrokken partijen en wat ik zelf heel leuk vind, korte, biografiën van de verschillende generaals. Die later bij het vaststellen van de eigenschappen (stats) van deze commanders weer terugkomen bij de waarderingen die ze krijgen. Daardoor komt er in het spel een zekere speelwaarde terug samen met de naam.

En dan het mooiste van het boek: De Scenario’s.
Bij het schrijven van de scenario’s heeft Stephen zeer nadrukkelijk gekeken naar de situatie van de veldslag/gevechten en naar de daarbij betrokken partijen.
De korte inleiding in de geschiedenis van deze oorlog kun je dan weer terugpakken en de stukjes lezen die relevant zijn voor die dag(en) en wat ik erg goed vindt, ook nog even terug kijken naar de biografiën van de berokken C.o.C.’s

Het speelt toch met een ander gevoel als je weet dat jouw generaal een frisse start in zijn carrière gemaakt heeft maar uiteindelijk vastliep met zijn strategieën en inzichten in logistiek.
Maar… en dan is mooi om te weten dat hij, als hij eenmaal uit de gratie gevallen terugkeert naar Engeland, later een begenadigd Toneel schrijver blijkt te zijn geworden.

Ook de troepen en leger onderdelen worden in de scenario’s zo samengesteld dat ze een zo goed mogelijke representatie geven van de werkelijkheid.
Daarbij is Stephen Jones zeer terughoudend in het gebruik van special rules. Hij gebruikt geen house roules, maar alleen special rules die al in de Black Powder regelset voorkomen.
Op 2 kleine punten wijkt hij daarvan af, units sizes en broken brigades, maar dat is eigenlijk zo vanzelfsprekend als je je verdiept in hoe de gevechten destijds verliepen dat het geen moment bij je opkomt dat dat niet goed zou zijn.

Jasper Oorthuys maakte vorige week ook nog een mooie opmerking, namelijk dat je bij het beoordelen en bekijken van de verschillende “units” af moet van het idee dat eenheden gebouwd zijn met standaard waarden.
Dat heeft Stephen niet gedaan en daarom is deze set ook zo’n klein meesterwerkje. Lees het blog van Arlequín’s World, en je weet precies wat ik bedoel.


En voor nu o.o.b.’s bestuderen, lijstjes maken, modellen bestellen en een winterlang schilderen.
Ik verheug me er zeer op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.